Habitat:Mars

This project proposal for a Martian Habitat in the Netherlands is written in the context of a Dutch municipality , and therefore in Dutch language. For further information in English, please contact us.

De planeet Mars kent de laatste jaren grote aantrekkingskracht van ruimtevaart pioniers, en daarmee ook die van de pers en het grote publiek. Dat zal ook wel even zo blijven. Tot 2030 komt Mars steeds dichterbij de Aarde om erna weer van ons af te bewegen. En een bemande Mars-missie staat bij veel ruimtevaart organisaties vóór dat tijdstip op de agenda. Het duurt dus niet lang meer voor er mensen voet zullen zetten op de Rode Planeet!

Op naar een vruchtbare samenwerking met Seed Valley. 

 

Seed Valley levert proefopstellingen voor gebruik in de Mars-Habitat, deze worden op afstand gecontroleerd en bijgestuurd door leerlingen.

 

Denk aan onder welk licht groeit sla het snelst. Hoe zorgen we er voor dat de tomaten gezond blijven. Doel is om te laten zien dat tech & nature een hele toffe wereld is met gave studies en bedrijven die je open armen verwelkomen. 

Het project bestaat uit het tijdelijk plaatsen van een opblaashal. In en om deze hal zal een Mars-simulatie worden opgezet. Met deze simulatie zal onderzoek worden gedaan naar het maken van een leefbaar habitat op Mars. Denk daarbij aan het verbouwen van voedsel in vertical farms, het samenleven in een kleine ruimte en het testen van nieuwe technologieën. 

Al eerder was er een Nederlandse gemeente in het nieuws gekomen in verband met Mars.
HI-SEAS Mars simulatie op Hawaii, photo: University of Hawaii

Mars-simulaties vinden momenteel maar op 5 plekken op de wereld plaats. De meeste daarvan zijn begonnen als citizen science projecten (burger initiatieven). In Nederland is dit echter nog niet het geval. Een uitgelezen kans dus om de eerste te zijn! 

 

Zo zouden er verbanden gelegd kunnen worden met de dichtsbijzijnde hogeschool, universiteit, basis- en middelbare scholen. Denk aan bijvoorbeeld een psychologische test, ontwikkeld door eerstejaars studenten, die ze mogelijk zelfs zouden kunnen door ontwikkelen tot afstudeerproject. Welke dieren gaan mee naar Mars en wat betekent dit voor dierengeneeskunde? Wat voor robots of drones komen er bij te pas? 

 

Door de hal op een strategische plek te zetten wordt hij een zichtbaar fenomeen, en door rode lichetn in de avond herkenbaar. Door het inrichten van informatieborden en een loopsluis in de hal wordt het Habitat een spectaculaire trekpleister.

 
De blaashal van de tennisvereniging Luck Raeck vormt een mooi decor voor studenten van het NIFTARLAKE college. De leerlingen hebben de opdracht gekregen om de blaashal in te richten alsof deze op de planeet mars staat en een bubble vormt voor de menselijke beschaving.